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APPLICANT INFORMATION 
 

Q: I work for a publicly traded company.  Am I exempt from this incen�ve? 

A: No. 

Q: Our 990 that we file with the IRS does not men�on news in the mission, but it does talk about news 
in the program service ac�vi�es. (we are public media) 

A: In the case of an entity that maintains tax status under Section 501(c)(3) of the federal 
Internal Revenue Code, the entity must have declared the coverage of local or State news as the 
stated mission in its filings with the Internal Revenue Service. If the entity is not 501(c)(3), this 
does not apply.  

Q: I am a sole proprietor, and I have one part �me employee (24 hours per week). I would be filing for 
the credit for myself (sole proprietor). Would I qualify? 

A: Sole proprietors are not eligible for the program. Per 35 ILCS 18/40-10, “Employers, including 
employers that maintain tax status under Section 501(c)(3) of the federal Internal Revenue Code, 
that are local news organizations and that are required to deduct and withhold taxes as provided 
in Article 7 of the Illinois Income Tax Act are eligible to receive a credit against payments due 
under Section 704A of the Illinois Income Tax Act.” Additionally, for any employee to qualify, they 
would need to be employed for an average of at least 30 hours per week. 

Q: Can a Sole Proprietor be eligible?   

A: Sole proprietors are not eligible for the program. Per 35 ILCS 18/40-10, “Employers, including 
employers that maintain tax status under Section 501(c)(3) of the federal Internal Revenue Code, 
that are local news organizations and that are required to deduct and withhold taxes as provided 
in Article 7 of the Illinois Income Tax Act are eligible to receive a credit against payments due 
under Section 704A of the Illinois Income Tax Act.” 

Q: Can an owner/operator, that isn't paid through payroll and pays their own self-employment taxes, 
qualify for the credit?  

A: No. Per 35 ILCS 18/40-10, “Employers, including employers that maintain tax status under 
Section 501(c)(3) of the federal Internal Revenue Code, that are local news organizations and 
that are required to deduct and withhold taxes as provided in Article 7 of the Illinois Income Tax 
Act are eligible to receive a credit against payments due under Section 704A of the Illinois Income 
Tax Act.” 

Q: We are currently an LLC in the process of becoming a nonprofit. We’ve submited paperwork to the 
IRS but have not yet received a leter of determina�on. I want to go ahead and get my tax credit 
applica�on in as a for-profit ASAP and hope to get the credit before the IRS gets to our determina�on 
leter. Would you agree with that strategy? 

A: The application should be completed using the most accurate and up-to-date information 
available at the time of submission. 
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Q: Are university licensees eligible for this tax credit? 

A: Yes, if the applicant meets all other eligibility criteria for the program.  

Q: The applica�on asks if the "Local News Organiza�on" is a publicly traded en�ty.  The stock of our 
company was publicly traded for a por�on of 2024, but as of 10/1/2024 we are a private company.  Do 
we answer this ques�on "No"? 

A: The application should be completed using the most accurate and up-to-date information 
available at the time of submission. 

 

FINANCIAL INFORMATION 
 

Q: For providing gross receipts for previous taxable year.  The year would be for 2023, correct? 

A: Gross receipts would be for the previous taxable year.  

Example 1: If an organization’s taxable year runs from January 1 to December 31 and the 
organization is applying in 2025, the gross receipts provided would be for January 1, 
2024, to December 31, 2024.  

Example 2: If an organization’s taxable year runs from July 1 to June 30 and the 
organization is applying in August 2025, the gross receipts provided would be for July 1, 
2024, to June 30, 2025. 

Q: What if we don’t know the 527 or 501(c) organizing details of all of our adver�sers? 

A: If you are unsure whether any of your advertisers fall under Section 527 or maintain 501(c)(4) 
or 501(c)(6) status, you should make a reasonable effort to determine this information, such as 
reviewing publicly available records or requesting clarification from the advertiser. If, after due 
diligence, you are still unable to verify this, please contact ceo.journalismtaxcredit@illinois.gov 
for further guidance.  

Q: In the case of a local news organiza�on that is a subsidiary, are the gross receipt figures and cash 
flow statement related to the whole parent corpora�on? I mean, if that info is passed by from the 
local organiza�on to the parent company.  

A: If the subsidiary is the Local News Organization applying for the tax credits, the financials 
submitted would need to be at the subsidiary level. If the parent company is the Local News 
Organization applying for the tax credits, the financials submitted would need to be at the parent 
company level.  

Q: For presen�ng the financial informa�on, if our 990 is filed based on fiscal year (Jul - Jun), can we 
submit our fiscal year financial statements for the income statement and statement of cash flows (i.e. 
not calendar year)? 
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A: Both the income statement and cash flow statement submitted should be for the previous 
taxable year.  

Q: Would a Cash basis Profit and Loss statement for 2023 be acceptable for Gross Receipts and 
Revenue earned? 

A: Cash and accrual basis accounting are both acceptable. Both the income statement and cash 
flow statement submitted should be for the previous taxable year. Please use the same 
accounting method used when filing withholding taxes. 

Q: If your fiscal year is different than the calendar year, can you report on the fiscal year?  Our last 
fiscal year ended June 30, 2024. 

A: All financials submitted must reflect the Local News Organization's previous taxable year.  

Q: Can we include our audited income statement and cash flows from June 30, 2024 (from our audited 
financials) as the uploaded statements? I would also add that our last IRS 990 tax filing is based on the 
fiscal year ended June 30, 2024. 

A: All financials submitted must reflect the Local News Organization's previous taxable year. 

Q: Our year-end is 6/30 - can we submit our 6/30 financials? 

A: All financials submitted must reflect the Local News Organization's previous taxable year. 

Q: Do adver�sements from poli�cal candidates that are not explicitly poli�cal in nature, e.g. a 
newspaper ad in a Christmas-themed special edi�on that simply says, “Happy Holidays from _______,” 
count toward the total for poli�cal ads? Is it a mater of content or is it strictly a mater of the client 
who’s paying for the ad? 

A: The Act focuses on the source of funding from political action committees or other entities 
described in Section 527 of the federal Internal Revenue Code or from an organization that 
maintains Section 501(c)(4) or 501(c)(6) status and requires total receipts.  Therefore, it is a 
matter of who is paying for the advertisement.  

Q: Would a standard profit and loss statement suffice for all financials? 

A: The Department needs to account for total cash receipts from certain advertising sources, so a 
standard P&L might work if you can provide any further requested backup. 

Q: So for print publica�ons all poli�cal adver�sing should be reported? 

A: Total cash receipts should be reported for from political action committees or other entities 
described in Section 527 of the federal Internal Revenue Code or from an organization that 
maintains Section 501(c)(4) or 501(c) for either print or digital publishing. 

Q:  Does printed poli�cal adver�sing count as poli�cal adver�sing?  

A: Yes. 

Q: The applica�on asks for an income statement and cash flow statement which is prepared on a 
consolidated basis for our company.  Should we submit these statements, or do we need to create a 
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separate one for just our Illinois opera�ons?  The applica�on asks for the organiza�on's gross receipts, 
is this on a consolidated basis or just for our Illinois opera�ons (we are assuming that this should be 
for just the Illinois opera�ons)? 

A: Both the income statement and cash flow statement submitted should be for the previous 
taxable year from each Local News Organization.  Please include all information, not just Illinois 
financials. 

 

PUBLISHING STANDARDS 
 

Q: We publish digitally, with a focus on inves�ga�ve journalism. We employ 10 journalists full �me. 
Last year, we published just under 40 stories on our website, along with our judicial voters’ guide. Is 
there likely to be any flexibility on the publica�on restric�ons? 

A: Per the law governing the program - in the case of a digital-only entity, the Local News 
Organization must have published one piece about the community per week over the previous 12 
months and have at least 33% of its digital audience in Illinois, averaged over a 12-month period.  

Q: What if we don’t publish frequently enough, but have won Pulitzers or other major prizes for our 
work in the recent past? 

A: Per the law governing the program: 

1. In the case of a print publication, the Local News Organization must have published at 
least one print publication per month over the previous 12 months and either (i) hold a 
valid United States Postal Service periodical permit or (ii) have at least 25% of its content 
dedicated to local news; 

2. In the case of a digital-only entity, the Local News Organization must have published one 
piece about the community per week over the previous 12 months and have at least 33% 
of its digital audience in Illinois, averaged over a 12-month period; and 

3. In the case of a hybrid entity that has both print and digital outlets, the Local News 
Organization must meet requirements (1) or (2) listed above.  

Q: Would think newsleters could work to help frequency, yes? 

A: Per the law governing the program: 

1) In the case of a print publication, the Local News Organization must have published at 
least one print publication per month over the previous 12 months and either (i) hold a 
valid United States Postal Service periodical permit or (ii) have at least 25% of its content 
dedicated to local news; 

2) In the case of a digital-only entity, the Local News Organization must have published one 
piece about the community per week over the previous 12 months and have at least 33% 
of its digital audience in Illinois, averaged over a 12-month period; and 

3) In the case of a hybrid entity that has both print and digital outlets, the Local News 
Organization must meet requirements (1) or (2) listed above. 
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Q: Are television and/or radio broadcas�ng organiza�ons eligible? 

A: Yes. These are considered digital for this Program.  

Q: Please confirm whether radio broadcast company with digital products would apply for both the 
radio and digital por�on of our business or only the digital por�on?   

A: Radio broadcasting is considered digital for this program so would fall under the category 
option “Digital only”. The radio broadcasting company would need to engage professionals to 
create, edit, produce, and distribute original content concerning matters of public interest 
through reporting activities, including conducting interviews, observing current events, or 
analyzing documents or other information and meet all other eligibility criteria.  

 

BENEFICIAL OWNERSHIP / GOVERNANCE 
 

Q: Can you publish the beneficial ownership now? Or did it need to occur in 2024?  

A: The application should be completed using the most accurate and up-to-date information 
available at the time of submission. 

Q: If Joe is iden�fied as a beneficial owner of two separate Local News Organiza�ons applying for 
credits through the Program, and neither organiza�on is independently owned or they include a 
private fund among their beneficial owners, does the $250K cap apply collec�vely across both en��es, 
regardless of differences in other listed owners or varia�ons in ownership percentages? 

A: Yes, the $250K cap applies collectively across both entities because they share a common 
beneficial owner and are not independently owned or include a private fund among their 
ownership. The cap is enforced regardless of differences in other listed owners or variations in 
ownership percentages. 

 

QUALIFIED JOURNALISTS 
 

Q: Scenario: 50% of a local news organiza�on organized as an LLC is owned by the publisher who also 
creates content, takes photos, posts on social media, etc. Can that role which consumes 30 hours per 
week be considered a qualified journalist? 

A: If the individual is employed for an average of at least 30 hours per week AND is responsible 
for gathering, developing, preparing, directing the recording of, producing, collecting, 
photographing, recording, writing, editing, reporting, designing, presenting, distributing, or 
publishing original news or information that concerns local matters of public interest – yes.  

Q: Are sports journalists eligible? 

A: Yes. 
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Q: The applica�on makes a broad defini�on of what cons�tutes a "qualified journalist". Is this your 
read as well? Most of our staff in some way gathers or develops or prepares or collects or 
writes/edits/reports/designs etc., etc. on the news. Seems too broad to be prac�cal. Maybe the read 
is different for larger news orgs, but our small nonprofit shop here is largely dedicated to news related 
ac�vi�es.  

A: A “qualified journalist” is a person who (1) is employed for an average of at least 30 hours per 
week; and (2) is responsible for gathering, developing, preparing, directing the recording of, 
producing, collecting, photographing, recording, writing, editing, reporting, designing, 
presenting, distributing, or publishing original news or information that concerns local matters of 
public interest 

 

TAX CREDITS 
 

Q: Does the $150K cap include a mix of the exis�ng and new qualified journalist posi�ons? 

A: Yes. 

Q: Regarding shared ownership, if two organiza�ons have unique EINs are considered related 
organiza�ons from a tax perspec�ve but operate independently, are they subject to the $250K cap or 
the $150K per organiza�on cap? 

A: If the local news organization is not independently owned or lists a private fund among its 
beneficial ownership, no more than $250,000 in credits may be awarded in a single calendar year 
to all local news organizations that share the same ownership interest. 

"Independently owned" means (1) the local news organization is not a publicly traded entity and 
no more than 5% of the beneficial ownership of the local news organization is owned, directly or 
indirectly, by a publicly traded entity; and (2) the local news organization is not a subsidiary. 

Q: So it’s an annual credit, but claimed vs. a quarter. And if it exceeds IL tax liability what happens? 
Can this be sold like the film tax credit? 

A: If the amount of credit exceeds the liability for the reporting period, the excess credit shall be 
refunded to the taxpayer. 

Q: This is a refundable tax credit? 

A: Yes. 

Q: Do you have any insight on how the tax credit cer�ficate can be applied? Our form 941 for instance 
indicates we pay about $36k/year on Illinois payroll tax. If we get a cer�ficate for an annual $90k (6 
employees worth), we use $36k to offset our payroll taxes to the State, but what happens with the 
remaining $54k? Is it refunded to we the news org? Or is it refunded to the State? 

A: If the amount of the credit exceeds the liability for the reporting period, the excess credit shall 
be refunded to the taxpayer (Local News Organization Applicant). 
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OTHER 
 

Q: Lowest unit rate window defini�on? 

A: “Lowest unit window” has the meaning given to that term by the Federal Communications 
Commission in its campaign advertising rate rules. 

Q: If your applica�on is rejected and an applicant subsequently appeals do they go to the “back of the 
line”? 

A: Yes. However, the Department will reach out if there are any questions about the application. 
If it is determined the applicant is ineligible, the application would be rejected, and any appeal 
would be reviewed in the order it is received.  
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